Buro Prinor

Presentatie, Informatie, Organisatie

Van Jeanny naar Amina. 30 jaar moslima in Nederland


Er worden regelmatig onderzoeken gedaan naar de moslimvrouw van Nederlandse komaf. Hoe kwam zij ertoe om moslim te worden? Hoe reageerde de familie? Hoe reageerde de omgeving? Was het een grote verandering? Amina Sebbar werd een aantal keer gevraagd voor zo'n onderzoek. Net zoals er vooroordelen bestaan over moslims algemeen, bestaan ze ook over de Nederlandse moslimvrouw. Maar ook hierbij kun je niet iedereen over één kam scheren.

Amina Sebbar is 30 jaar geleden moslim geworden en heeft veel van haar ervaringen opgeschreven in columns. Daarin is volgenshaar een golvende beweging te zien. Columns, gewoon over de dagelijkse dingen in het leven, dingen waar zij heel bewust bij stilstond of die ze meegemaakt en ervaren heeft. 

Prijs: 12,50 Bestellen via de webshop. Tevens verkrijgbaar bij:

 

  • Boekhandel van den Munckhof Venray
  • Boekhandel Koops Venlo
  • www.bol.com

 

 

Recensies en reacties

NBD/Biblion aanschafinformatie: Amina Sebbar leerde in 1981 haar Marokkaanse echtgenoot kennen, verdiepte zich in de islam, ontdekte daarin basale overeenkomsten met hoe zij haar geloof al beleefde en werd moslima. Wat dat voor haar betekent in het dagelijks leven en hoe zij zich als gelovige heeft ontwikkeld, is te lezen in deze bundeling columns. Het zijn columns die Sebbar vanaf 1991 heeft geschreven en die voor het grootste deel al eerder zijn verschenen in het maandblad van Al Nisa en op sites als wijblijvenhier.nl. Ze zijn in chronologische volgorde opgenomen en verdeeld in drie tijdsperioden. Een inleidend levensverhaal geeft de informatie die nodig is om de columns in de context van de tijd en Sebbars leven te zien. De bundel is goed verzorgd in eigen beheer uitgegeven. De columns zijn van uit een zeer grote openheid geschreven. Ze geven een inkijkje in het leven en de opvattingen van een moslima die met beide voeten in de multiculturele en -religieuze Nederlandse samenleving staat, waarin ze zich inzet voor dialoog, keuzevrijheid, wederzijds respect en een islamitische opvoeding van haar kinderen. 

Anja Sprunken: "Een echte aanrader dit boek....hier kunnen we allemaal nog veel van leren, geweldige vrouw die Amina hoe ze in haar leven met allerlei dilemma's en vraagstukken is omgegaan."

Tulay Arslan: Het stuk waarin staat hoe ze van tevoren regelde dat ze tijdens een uitstapje met collega's toch met haar man in een moskee tussendoor kon bidden, heeft me echt aangegrepen. Ik let nu meer op als ik niet thuis ben om toch ergens een plek op te zoeken waar ik kan bidden. Ik houd er nu rekening mee, door thuis alvast de abdest (rituele wassing) te doen. Een stukje van de 'sevap' (heilige punten) die ik binnenhaal met het gebed, gaan nu voor en deel ook naar haar, omdat ze mij heeft laten inzien dat je het anders kunt aanpakken. Ik ben iemand die alles regelt, maar alleen het bidden buitenshuis regelde ik nooit. Dankzij het boek heb ik nu ook oog daarvoor.

Bij het stuk dat ze in de kerk voor haar vader iets mocht voordragen, heb ik mijn tranen de vrije loop gelaten. Ik heb een paar boeken al geschonken aan gastdocenten die bij mij in de les kwamen vertellen. Ze vonden het een mooi geschenk. Het boek is ook geschikt voor vrouwen die het Nederlands niet zo goed beheersen."

Harrie Francken: "Een zeer lezenswaardig boekje. Geeft duidelijk zicht op hoe Amina/Jeanny doordacht haar geloofsovertuiging vorm gaf en geeft."

Salima Benali: "Zeer interessant. Zet me aan het denken. Veel over haar zoektocht kan ik mij wel een beetje in herkennen."

Saskia Aukema voor 'Bekeerd het boek': "Wij van 'Bekeerd-het boek' hebben net een heel leuk boekje gelezen dat óók over bekering gaat. Het is geschreven door Amina Sebbar, die ruim 30 jaar geleden moslim werd, en in vlot openhartige geschreven columns uit de doeken doet hoe zij haar eigen weg vond als één van de weinige moslima's in Venray: over Sinterklaas, starende blikken in de trein, 'nine-eleven', de keuze vóór een hoofddoek - en waarom ze die daarna weer afdeed. Een aanrader!

Ceylan Weber: "Het boek 'Van Jeanny naar Amina' door Amina Sebbar geeft een helder tijdsbeeld van de ontwikkeling van islam in de Nederlandse samenleving. De verschillende verhalen spelen zich af tussen de jaren 1990 en nu. Jaren waarin Jeanny geleidelijk aan haar persoonlijke moslimidentiteit vond en hoe zij die aanvankelijk vooral vorm gaf bij de opvoeding van haar drie dochters, maar in toenemende mate ook bij haar actieve rol in de Nederlandse, en met name de Limburgse samenleving. De landelijke moslimvrouwenorganisatie Al Nisa, die intussen ruim dertig jaar bestaat, speelt daarbij een belangrijke rol. Dat geldt sinds een paar jaar ook voor Nieuwemoskee Live en haar eigen Buro Prinor. Daarnaast laat het boek geregeld zien welke invloed de maatschappelijke ontwikkeling rondom islam en moslims in Nederland heeft (gehad) op het dagelijkse leven van Amina, haar gezin en de gebeurtenissen daaromheen. Ook tijdens 9/11 en de periode daarna. 

Eén van de grote charmes van het boek is het feit dat Amina haar verhaal heel dicht bij zichzelf houdt. Dit komt ten goede aan de leesbaarheid en het geeft de lezer een concrete mogelijkheid om zo nu en dan mee te kijken in het leven van iemand die dertig jaar geleden een ongebruikelijke keuze maakte. Dat was toen al zo, en dat geldt nog steeds. 

Eén van mijn persoonlijke favoriete verhalen gaat over het vieren van het Sinterklaas-feest. Hierover vertelt Amina overigens ook in een uitzending van de Moslimomroep die via haar site terug te zien is. 

Persoonlijk heb ik een groot deel van de gebeurtenissen in het boek met Amina mogen delen, en ben ik blij dat ik soms ook deel kan uitmaken van het leven van Jeanny. Zoals bij sommige familiegelegenheden of tijdens herhaalde logeerpartijtjes. Tot slot is de luchtige relativerende en vooral ontspannen manier van schrijven verfrissend in vergelijking met sommige andere verhalen door vrouwen of mannen die moslim werden.

Dit korte boekverslag is vanwege onze vriendschap weliswaar niet helemaal zonder vooroordeel. Toch ben ik er stellig van overtuigd dat veel mensen, moslims of personen met een andere levensovertuiging, plezier en profijt kunnen beleven door het lezen van 'Van Jeanny naar Amina."