Buro Prinor

Presentatie, Informatie, Organisatie

Werken op een Asielzoekerscentrum (AZC)


De hele vluchtelingen problematiek gaat me erg aan het hart. Maar wat kun je doen? Ik zou wel vrijwilligerswerk willen doen, maar heb daar de tijd en de financiële mogelijkheid niet voor. Heel graag wil ik mijn diensten inzetten bij een AZC. Dat blijkt nog niet zo makkelijk.

Ik werd getipt door iemand die al was aangenomen. Als eerste informeerde ik bij een uitzendbureau in Venray. Zij hadden vacatures voor woonhuisbegeleiders. Mijn cv sloot daar niet precies op aan, maar hij zag wel raakvlakken. Wanneer er weer vacatures waren zou hij mijn cv voorleggen. Op advies nam ik ook contact op met het uitzendbureau in Venlo en stuurde hen mijn cv. Al snel kreeg ik daar een antwoord op waarin stond dat mijn achtergrond niet aansloot. Mijn achtergrond sluit niet aan??? Wat was dat voor slecht afscheepantwoord? Geërgerd stuurde ik een mail terug. Ik zei dat ik niet wist wat zij onder ‘achtergrond’ verstonden, maar als er iets aansloot bij werken bij een azc was het wel mijn achtergrond. Oké, ik heb niet de diploma’s die gevraagd werden, maar mijn werk- en levenservaring waren toch ook van waarde? Vlak daarna kreeg ik ook een afwijzing van het uitzendbureau in Venray.

Vorige week kwam ik een bekende tegen die al 28 jaar bij een azc werkt. Ik vertelde haar over mijn sollicitaties. Ze was erg verbaasd. Ze zei dat er mensen werden aangenomen waarbij zij dacht : wat komen die hier doen? Ze zei dat ik met mijn ervaring veel zou kunnen betekenen. Ja, dat dacht ik ook, maar blijkbaar wordt daar door het COA en het uitzendbureau anders over gedacht.

 Als zelfstandige hebben zich ook nog een aantal andere mogelijkheden voorgedaan, maar ook daar is nog niets concreets uitgekomen.  Toen ik in oktober een betoog hield tijdens de Voor de Jeugddag  in Amsterdam werd ik aangesproken door een mevrouw van het COA in Oatmarsum. Ze was speciaal voor mij gekomen en vroeg wat ik zou kunnen betekenen. Ze was erg enthousiast en ging het bespreken. Helaas niets meer gehoord.

Een paar weken geleden werd ik gebeld door de gemeente Westland. Zij  hadden mijn folder en vroegen om aanvullende informatie. Zij waren op zoek naar iemand die alle partijen kan informeren. Ook die persoon was enthousiast, maar moet het voorstel nog voorleggen aan het college en de gemeenteraad.

Via een mail werd ik geattendeerd op de mogelijkheid in te schrijven voor opdrachten via Menzis COA. Een voorwaarde was dat je ook een raamcontract had bij de gemeente. Dat had ik, ondanks ingewikkelde toestanden, weer kunnen regelen. Dus schreef ik er op in. Helaas werd dat ook afgewezen want ik moest een agb-code hebben. Die had ik niet eerder nodig gehad. Dus op onderzoek uit, maar ook dat was niet zo makkelijk. Wat moet je toch overal weer invullen. Na een aantal telefoontjes en wachten op een antwoord van Menzis, heb ik het deze week op de post gedaan. De vraag is of het wordt toegewezen want hier is weer de voorwaarden dat je bent aangesloten bij een beroepsvereniging. Mijn opleiding wordt wel erkend door een beroepsvereniging maar daar heb ik mij niet ingeschreven. Daar zitten namelijk weer flinke hoge kosten aan verbonden.

We wachten het af.

Maar ik geef niet op. Mocht er iemand nog tips hebben, sta ik daar zeker voor open. De aanhouder zal winnen insjaa’Allah (als God het believe). 


Amina Sebbar, februari 2016