Buro Prinor

Presentatie, Informatie, Organisatie

Waarom heet het 'boerkini'?

Wie heeft dat toch bedacht? Nu wordt het vooral in verband gebracht met een boerka terwijl vrouwen die een boerka dragen nooit een boerkini zullen dragen. Overigens zijn er in Nederland geen vrouwen die een boerka dragen. De gezichtssluier die door sommige vrouwen gedragen wordt heet een nikab. Dat bestaat verder vooral uit wijde gewaden, meestal in het zwart of andere donkere kleuren. Deze vrouwen zullen nooit naar een zwembad of strand gaan in een boerini. Zelfs  niet de zwarte waar de journalist van Geen Stijl een druk strand mee op ging.  


Wie dragen dan wel de boerkini? Dat zijn vrouwen die in het dagelijks leven gewoon modieus en kleurrijk gekleed gaan gecombineerd met een hoofddoek. Maar zij zijn wel bedekt, dus lange mouwen en geen korte broeken of rokken. En ze doen dat omdat ze dat zelf willen en niet omdat het moet van man, vader of wie dan ook. Vrouwen die gewoon geïntegreerd zijn in de Nederlandse samenleving, werken of studeren, een gezin hebben en/of een eigen zaak. Het moet toch te begrijpen zijn dat het heel vreemd zou zijn wanneer deze vrouwen dan in een bikini zouden gaan lopen. Maar ze willen wel graag zwemmen. Dat is erg lastig in hun eigen kleding en zo kwam iemand zo'n 10 jaar geleden op het idee om een zwempak te ontwerpen voor deze vrouwen. Een zwempak van lycra maar wat het hele lichaam bedekt. Zoiets als een surfpak dus. Iemand moest het een naam geven, en bedacht boerkini. Vreemde naam want het heeft niets van een boerka, die bedekt namelijk het hele gezicht, en ook niets van een bikini. Wat wel een goede naam is? Ik weet het niet, het maakt me ook niet uit, zolang het maar geen associatie heeft met een boerka.

In 2007 vierde Moslimvrouwenorganisatie al Nisa haar 25 jarig bestaan met verschillende activiteiten. Een daarvan was Ladyversity, een bijeenkomst waar de voorzittershamer werd overgedragen maar ook met muziek en een show van allerlei hoofddoekstijlen. Daar werd - ik denk voor het eerst in Nederland - een boerkini geshowd. Veel vrouwen zagen dat als de oplossing om toch te kunnen gaan zwemmen. Zoals een lieve vriendin die daar volop gebruik van heeft gemaakt. Ze plaatste haar foto uit 2008 waar ze in ‘boerkini’ (ik ga het maar tussen aanhalingstekens zetten) met haar zoontje in een zwembad te zien is. In een prachtig tweekleurig blauw volledig bedekt zwempak en met een grote schaterlach op haar gezicht. Wat is daar nu onderdrukt aan?  En nee, ze dragen dat 'gedrocht' niet in naam van hun geloof, zoals Nadia Sminate suggereert. In hun dagelijkse leven hebben zij ervoor gekozen om zich te bedekken en dit is de oplossing om toch te kunnen zwemmen. Is dat nou zo moeilijk? Stop met die onzin. Leef en laat leven.

Amina Sebbar, augustus 2016