Buro Prinor

Presentatie, Informatie, Organisatie

Vluchtelingen


 De meeste vluchtelingen die in Europa, in Nederland en dus in Limburg binnenkomen, komen uit Syrië Syrië, een land in Azië wat sinds het voorjaar van 2011 verwikkeld is in een burgeroorlog tegen de Syrische overheid, tegen de dictator Assad, waardoor 'IS' is ontstaan. Waar de Arabische lente in andere landen succesvol was, al dan niet met behulp van westerse landen, heeft ze in Syrië al meer dan 200.000 doden geëist en hebben vier miljoen mensen het land ontvlucht* Mensen zoals wij, die werkten of studeerden. Mensen met een gezin, met familie, vrienden en bekenden. Mensen die actief waren op internet en social media, een computer thuis hadden en een mobiele telefoon. Mensen die hielden van eten in een restaurant, het bezoeken van een voetbalwedstrijd of een concert. mensen die op vakantie gingen naar andere landen.

Als je wel eens op vakantie bent geweest in een van de toeristencentra in landen als Turkije, Tunesië, Cyprus of Egypte kwam je ze tegen. Net zo genietend van zon en rust als wij. Of juist dansend en meezingend op de muziek van bijvoorbeeld Fairouz, de Libanese zangeres en een van de beroemdste zangeressen van het Midden-Oosten, maar ook op alle westerse muziek.

Al deze mensen kunnen niet meer het leven leiden dat zij hadden. Hun leven is niet meer veilig in hun eigen huizen. Zij gaan op zoek naar veiligheid. Ja, en naar geluk, maar hun grootste geluk hebben ze achter zich moeten laten in hun eigen land. Bedenk je eens wat je zelf zou doen in zo’n situatie.

Deze mensen zijn zo bang in hun eigen land, dat zij hun leven op het spel zetten door in een klein bootje te stappen, dagen en nachten kilometers te lopen, om tegengehouden te worden met geweld en te worden bespot. Moeten wij dan angst hebben voor deze mensen? Ze zullen blij zijn als ze hier terecht kunnen. Dat ze hier veilig zijn. en laten we niet oordelen naar incidentele negatieve berichten die ons bereiken.

Dan de aanslagen in Parijs. De vluchtelingen moeten het nu ontgelden. De grenzen moeten dicht! De controles moeten beter! Want er zouden terroristen tussen de vluchtelingen kunnen zitten. Zien mensen dan niet dat deze vluchtelingen juist voor het geweld van diezelfde terroristen vluchten. En dan niet voor één aanslag, maar voor aanslagen elke dag opnieuw. Ze vluchten naar Europa, maar zijn zelfs hier niet veilig.

Ja, er zou een terrorist tussen kunnen zitten, maar moeten alle anderen daarvoor boeten? En al haal je die ene er tussenuit, er blijven genoeg jonge idioten over die in Nederland, België of Frankrijk zijn geboren en opgegroeid en op een of andere manier opeens vatbaar zijn voor overtuigingen die hen door andere idioten wordt aangepraat. 

Dus laten we reëel blijven en de schuld neerleggen bij degene die ook daadwerkelijk schuldig zijn. Laten we deze mensen ontvangen en doen wat we kunnen. Ik weet zeker dat als er geen oorlog meer zou zijn, zij het liefst meteen teruggaan

*bron cijfers: wikipedia


Amina Sebbar, november 2015

Geschreven in opdracht van Dagblad de LImburger en daarin geplaatst op woensdag 25 november 2015