Buro Prinor

Presentatie, Informatie, Organisatie

Vluchtelingen welkom

 

Zaterdag was ik aanwezig bij een bijeenkomst van Vluchtelingen Welkom in het kader van 75 jaar bevrijding. De burgemeester stelde vragen aan een panel bestaande uit drie ‘nieuwe vluchtelingen’, een historicus en een vrouw die heeft moeten vluchten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nu is onze burgemeester een aardige man, een goede burgervader en begaan met iedereen, maar soms slaat hij de plank volledig mis. Eerder gaf ik ook al een voorbeeld (februari 2017). Nu zei hij tegen een jonge vrouw uit Syrië in het panel: “Je bent een ontwikkelde vrouw. Dat zal wel moeilijk zijn geweest in jouw land?!! Streng gelovige mensen kunnen daar bezwaar tegen hebben.” Waar haalt hij het vandaan!? Ze haalde haar schouders op en zei ‘Nee hoor’.

De betreffende vrouw krijgt na afloop, net als de andere deelnemers, een Fairtrade pakket met daarin een fles wijn.  ‘Och’, zegt iemand van de organisatie, ‘jij mag geen alcohol, maar er komt vast wel een keer iemand op bezoek voor wie je het kunt inschenken”. NEE!. Moslims drinken geen alcohol, maar zullen het ook niet schenken of weggeven! Eigenlijk mogen ze het niet eens aannemen, dus komen met dit soort situaties in een moeilijke positie.

Later ben ik in gesprek met een man die veel gereisd heeft. Vooral door Aziatische landen, maar hij is ook veel in moskeeën geweest en bij moslims. Hij zegt: “het enige geloof waar ik moeite mee heb, is de islam om hoe ze met vrouwen omgaan”. Hij was vaak bij iemand thuis geweest, maar had de vrouw des huizes nog nooit gezien. Als ik vertel dat dit niet volgens de islam is, maar hoe moslims er invulling aan geven, zegt hij ‘dat weet ik wel’. Nou dan! Hoezo dan moeite met de islam? Zeg dan dat je moeite hebt met sommige moslims.

Schrijfster Suzanna Jansen vertelt over haar boek Wael. Hoewel deze naam voor mij een negatieve bijsmaak heeft, is het een boeiend en aangrijpend verhaal. Ze zegt ook dat ‘vluchteling zijn’ niet de identiteit is van deze mensen. Het zijn gewone mensen zoals jij en ik, maar hen is iets overkomen waardoor ze moesten vluchten.

Toch zegt de burgemeester aan het eind van de middag weer dat hij zich het lot van ‘dé vluchtelingen’ altijd erg aantrekt. Niet geluisterd?! Hopelijk gaat hij het boek Wael ook lezen. Daarin staat dat de moeder van Wael scheikundige is, zijn zus cilviel ingenieur en zijn andere zus student economie. Allemaal hoogopgeleid dus! In Syrië! Ja, dat kan!

 

Amina Sebbar, december 2019