Buro Prinor

Presentatie, Informatie, Organisatie

Tradities


Volgens Wikipedia is een traditie een gebruik of gewoonte die van de ene generatie op de andere wordt doorgegeven. “De functie hiervan is het in stand houden van de maatschappelijke stabiliteit. Tradities kunnen als waardevol worden beschouwd en boven alle kritiek verheven, maar ook als conservatisme dat remmend werkt op de vooruitgang. Hoewel tradities statisch kunnen lijken, veranderen en vernieuwen deze voortdurend”, aldus Wikipedia

Van 1 tot 9 november was het de Week van de Dialoog en de werkgroep van Venray in Dialoog organiseerde een Dialoog-tweedaagse op 1 en 2 november met als thema ‘Tradities’. Een breed thema, waar ieder mens ervaring mee heeft. Het kon gaan over: knellende tradities, oude en moderne tradities, familietradities, culturele tradities, Nederlandse tradities, Limburgse of Venrayse tradities, sporttradities, religieuze tradities en dorpstradities.

Als gespreksleider koos ik voor culturele tradities omdat we in Venray met mensen met heel veel verschillende culturele achtergronden wonen. Iedereen brengt dan zijn eigen tradities mee. Tradities die in stand gehouden kunnen worden in Nederland, maar misschien ook wel tradities die botsen met de normen en waarden in Nederland. Zelf heb ik in mijn gezin te maken met de tradities van mijn Marokkaanse man, zijn familie en de hele Marokkaanse gemeenschap. En zo heeft mijn man te maken met mijn Nederlandse tradities en die van mijn familie. Is dat lastig? Of kun je over en weer elkaar tradities overnemen?

Ja, tradities kunnen overgenomen worden en je kunt tradities veranderen of loslaten. Loslaten omdat je tot het inzicht komt dat ze niet passen in onze samenleving of in deze tijd. Omdat ze niet pedagogisch verantwoord zijn of zelfs racistisch. Dat was ook de ervaring tijdens deze tweedaagse waarbij we  twee keer 3 dialoogtafels hadden met deelnemers van verschillende culturen en leeftijden. Sommigen hielden zich vast aan hun tradities, andere hadden er helemaal niets mee of waren juist op zoek naar iets nieuws. En dat ontstond er die middagen ook!

Tijdens de uitzending van de Nieuwe Maan van vrijdag 8 november steltde Sadettin Kirmiziyüz (theatermaker) dat Nederland een lange traditie van verzet tegen de komst van vluchtelingen kent, namelijk al vanaf de jaren 30. “Het is aan ons om nieuwe tradities te maken. Zonder middelvingers of piemels, maar met begrip en mededogen. Want daar zijn we in Nederland ook goed in.”

Op die zelfde dag werd een bijeenkomst van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet met geweld verstoord. Het gebouw werd door aanhangers van ZP met vuurwerk bekogeld en er werden ramen ingegooid en auto’s vernield. Hier was begrip en mededogen ver te zoeken.

Vasthouden aan tradities is mooi, zolang je daarmee een ander niet schaadt of pijn doet. En als dat wel zo is, wat is er dan op tegen om een kleine verandering toe te passen. Tradities los laten mag iedereen ook zelf voor kiezen. Samen nieuwe tradities maken dat is het mooiste om aan de volgende generatie door te geven. Tradities waarmee wij en zij een maatschappelijke stabiliteit kunnen creëren en in stand kunnen houden.

 

Amina Sebbar

November 2019

 


.