Buro Prinor

Presentatie, Informatie, Organisatie

Tolerant

Gisteravond werd tijdens de raadsvergadering in Venray de bestuursovereenkomst voor het op komst zijnde asielzoekerscentrum (AZC) besproken. Het fijne van een live stream is dat je het dan ook kunt volgen als je ziek op bed ligt. Alle partijen deden hun zegje. Maar waar ging dit over? Over mensen of over een kippenstal? Stel je voor dat de kippen elkaar van stok jagen! Hoe voorkomen we dat?

Nee, het ging toch over mensen. Maar wat voor mensen?

Al voordat er ook maar 1 asielzoeker gearriveerd is weten verschillende partijen al dat er gediscrimineerd gaat worden. Dat er daders en slachtoffers zullen zijn. Dat er sprake zal zijn van uitsluiting. Uitsluiting van lhbt'ers. En niet alleen dat. Ook van christenen. En wie doet dat dan? Dat kunnen alleen de moslims zijn! Noem het beestje dan ook maar bij de naam.

Dan wordt het volgende misschien ook duidelijk. Verschillende partijen hebben het er over: onze normen en waarden. Maar wie is 'ons'. Wie hoort daar bij? Hoor ik daar ook bij? Misschien heb ik wel andere normen en waarden dan deze politici, want ik ben moslim!

Onlangs was Halbe Zijlstra van de VVD te gast bij het programma De Nieuwe Maan en had het ook over 'onze' normen en waarden. Hij bedoelde daarmee iedereen die aan tafel zat en gaf een voorbeeld. Hij zei als je hier woont en je wilt als man in een ziekenhuis niet door een vrouw geholpen worden, hoor niet bij ons. Maar Nadia Zerouali, die ook aan tafel zat, wil als vrouw ook liever door een vrouw dan door een man geholpen worden en ik ook! En ik weet dat dit ook geldt voor mijn moeder en voor heel veel andere vrouwen. Het ligt er natuurlijk aan waar het om gaat, maar als het gaat om onze privé-delen leggen we die liever niet zo maar aan iedere man bloot. Dan horen we dus niet bij 'ons'.

Wie bepaalt eigenlijk de normen en waarden van 'ons'? Kunnen we niet beter spreken over 'het houden aan de wet'. De wet is voor iedereen gelijk ongeacht wat je normen en waarden zijn.

Eigenlijk gaat men er al bij voorbaat vanuit dat de mensen die zullen komen andere normen en waarden hebben dan 'wij'. Wat denken ze eigenlijk waar deze mensen vandaan komen? Uit de rimboe? Ja, misschien zitten er tussen die moeite hebben met lhbt'ers, maar laten we nu niet doen alsof er niemand meer in Nederland is die daar ook moeite mee heeft.

Dat brengt me bij de top uitspraak van de avond door de plaatselijke CDA: Nederland is een tolerant land! Alsjeblieft, laat me niet lachen! Tolerant voor wie? Voor iedereen die bij 'ons' hoort ja. Als je voldoet aan het standaard beeld. Als je een beetje afwijkt ervaar je snel tegenstand en is tolerantie ver te zoeken.

Is heel Nederland tolerant voor lhbt'ers?

Is heel Nederland tolerant voor sollicitanten met een buitenlandse achternaam?

Is Nederland tolerant voor mensen die zich gekwetst voelen door Zwarte Piet?

Is heel Nederland tolerant voor mensen met een ander geloof?

Is heel Nederland tolerant voor de vluchtelingen?

Nee, nee, nee, nee, en nee!

Dus hou op met deze flauwekul. Laat die mensen komen en behandel ze als gelijke. Dan zul je zien dat ze meer op 'ons' lijken dan je gedacht had.

Amina Sebbar, maart 2016