Buro Prinor

Presentatie, Informatie, Organisatie

Sick of this shit

Het kwam voorbij op mijn tijdlijn van Facebook. Een afbeelding met de tekst: “Je suis sick of this shit”. Dat verwoordde precies mijn gevoel. Ziek was ik er van. Bijna letterlijk.  

Ziek van deze terroristen die weer denken dat zij mogen beslissen over leven en dood.

Ziek van het leed dat zij mensen weer aandoen.

Ziek van deze terroristen die heel België en Nederland weer op z'n kop zetten. Ziek van alle reacties die weer voorbij komen en die zorgen voor nog meer wij/zij denken, nog meer discriminatie en racisme. Mensen die niet zien dat ook en vooral moslims hier de dupe van zijn. Onder de doden en gewonden zijn ook moslims. In steden als Istanboel, Ankara en in Irak vonden ook aanslagen plaats en vielen slachtoffers onder moslims. Ja, dat ligt allemaal verder van hun bed. Ik begrijp dat wel. Bij doden in België en Frankrijk voelt men zich meer betrokken. Ik had zelfs contact met een familielid van een van de slachtoffers. Maar voor veel mensen in Nederland komen de aanslagen in die steden of dat land ook dichtbij. Zij hebben daar familie en vrienden wonen. En  is het zo moeilijk om hier de conclusie uit te trekken dat het niet gaat om moslims tegen niet-moslims. De terroristen zeggen wel in video’s dat zij door gaan zolang het westen doorgaat met de strijd tegen moslims en de islam, maar hoe verklaren zij dan de aanslagen in Irak? Het gaat om terroristen tegen alle mensen.

Ziek word ik van de reactie weer van de Minister President. Het zou een aanval zijn op onze manier van leven. Deze terroristen hebben tot voor kort nog volop op 'onze' manier geleefd. Ze hielden zich niet bezig met religieuze zaken. Zij hadden gevangenisstraffen in het vooruitzicht en dan zegt iemand hen dat er een kans is op het paradijs. Maar als een bomgordel een snelroute is naar het paradijs, dan zou diegene die mogelijkheid toch niet aan een ander geven?

Gelukkig kwamen daar de  woorden van ZKH Koning Willem Alexander. Hij sprak over allen die in Nederland wonen, ongeacht hun herkomst. Zij moeten deel kunnen nemen aan de open samenleving.  

Het was een aanslag op mensen, op alle mensen. Het veroorzaakt onrust in de samenleving en dat is wat zij willen. Onrust zelfs tussen moslims onderling, want de een zegt in een tv-programma dat de radicalisering in de moskee begint, de ander is het daar niet mee eens. Reacties blijven dan weer niet uit en die zijn ook niet allemaal even vriendelijk. Net als de reacties op een dame die een moslimmeisje met hoofddoek letterlijk aanvalt. Maar schieten we iets op met schelden? Nee, gesprek en dialoog helpen meer. Eenheid is wat we nodig hebben volgens Nourdin El Ouali (politicus). En dat is nog heel lastig. Voor alle partijen.

Gelukkig kwamen er ook weer goede artikelen voorbij. Zelf was ik niet meer in staat iets zinnigs op papier te zetten, want..

Je suis sick of this shit.