Buro Prinor

Presentatie, Informatie, Organisatie

Ramadan


Dat de Ramadan, de vastenmaand voor moslims, weer is begonnen, zal niemand zijn ontgaan. En dat komt dit jaar vooral door een tweet van minister-president Mark Rutte. Hij wenste namelijk alle moslims een fijne Ramadan. Lijkt het op het eerste oog wel een goedbedoelde wens die door moslims op prijs kan worden gesteld, kwamen er al snel ander soort reacties. Hij werd op sociale media voor van alles uitgemaakt, van vieze smeerlap tot landverrader. Sociale media is het medium om de meest erge verwensingen naar iemands hoofd te gooien en meestal lees ik dit soort reacties dan ook niet. Nu bespeurde ik bij mezelf enig begrip voor enkele van deze reacties. Want het blijkt dat onze minister-president dit soort wensen nooit eerder deed voor een religieuze gebeurtenis. Niet voor christelijke feesten zoals Kerstmis of Pasen. Niet voor feesten van andere religies. Waarom dan wel nu een wens aan moslims? Dat kun je je inderdaad afvragen. Welk eigen belang was hier bij? Kon hij niet achterblijven bij buitenlandse collega's? Of was het een manier om moslims aan zijn kant te krijgen?

Ik stel zijn wens op prijs, maar had het nog meer op prijs gesteld wanneer het ook 'echt gemeend' had gevoeld.

Een ander bericht wat over de Ramadan gaat en de media bereikte is de komst van 40 imams uit Marokko die tijdens deze maand komen preken over een gematigde vorm van de islam. Ook daar heb ik mijn vraagtekens bij. Is het in Marokko zelf niet nodig om gematigdheid te preken? Vertrekken vanuit Marokko geen jongeren naar Syrië? Zijn deze imams wel op de hoogte van de situatie in Nederland? Gaan jongeren die op het pad van de radicalisering lopen wel luisteren naar imams die vanuit de overheid naar Nederland zijn gehaald? Welke taal spreken deze imams? Spreken zij de taal van de jongeren? En na een maand zijn ze weer weg en gaat alles weer als vanouds verder. Naar mijn mening zal het dus weinig opleveren. Meer hebben we aan goede imams uit Nederland, zoals Yasin Elforkani, die onlangs stopte bij het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), maar gelukkig wel imam blijft. En zo zijn er meer, maar niet genoeg om alle moskeeën in Nederland te voorzien. Beter kunnen ze daar op inzetten. Dat deze imams de andere imams voor de Ramadan al gaan informeren en opleiden.

Natuurlijk spelen ouders ook een grote rol in hoe jongeren zich tijdens, maar ook na deze maand in het openbaar gedragen. Daar moeten ze al van jongs van aan op inzetten.

Los van alle berichten zijn alle moslims in Nederland op donderdag begonnen met vasten, een van de zuilen van hun geloof. Zij vasten lange dagen, want de zon gaat pas laat onder. Dat vraagt om doorzettingsvermogen. De vele vragen en vooroordelen van niet-moslims zullen ook weer voorbij komen. Van ‘Mag je ook geen water?’ tot ‘Ze proppen zich ’s avonds vol’. Ik hoop dat alle moslims deze vragen en vooroordelen met veel geduld en begrip kunnen beantwoorden of wegnemen. Ik hoop dat deze maand een maand wordt van delen en accepteren. En om met de woorden van onze minister-president te eindigen: Ik wens alle moslims een fijne Ramadan. Ramadan Kareem.