Buro Prinor

Presentatie, Informatie, Organisatie

Piet


Ook dit jaar is er weer veel voorbij gekomen op mijn tijdlijn van voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Eén keer kon ik het niet laten om een filmpje te delen (Lubach) en een enkele keer heb ik een verbaasde emotie geplaatst. Verbaasd omdat deze persoon die betreffende link gedeeld had. Daar had ik het bij willen laten tot het werkelijke dieptepunt kwam: de carnavalskraker over Sylvana met bijbehorend filmpje en foto's. Men kan het niet met haar eens zijn, maar schelden, bedreigen en dit soort gruwelijke foto’s plaatsen gaat echt te ver. Dat is echt té erg, te erg voor woorden zelfs. Iemand vond haar een vrouw die zwaar teleurgesteld is in het leven en redelijk de weg kwijt, maar ik zie vooral een sterke vrouw die opkomt voor haar mening over een onderwerp wat al jaren speelt, maar wat niemand echt bespreekbaar heeft durven maken. 

En dan ben je op een verjaardag en komt het onderwerp ter sprake. Voorstanders van ZP uiten hun ergernis. Ik hoorde het even aan en zei toen dat ik er een andere mening over had. Dat maakte wat los. Het was een kinderfeest en daar moesten ze vanaf blijven. Maar sommige kinderen hebben daar last van, zei ik. Nou, dat zouden er niet veel zijn, die zouden op één hand te tellen zijn. Ja, inderdaad in het dorp misschien wel, maar niet in heel Nederland.

En al waren het er maar 10. Waarom zouden deze onnodig gekwetst moeten worden? Want de 'zwarte' kinderen hebben last van zwarte piet, maar de 'witte' kinderen hebben geen last van roetveeg pieten. Ergens las ik dat het te vergelijken is met roodharige kinderen die vergeleken worden met een figuur uit Harry Potter, maar als kinderen daar last van hebben, wil men toch ook dat er een pestprotocol op los gelaten wordt!

“Het is hetzelfde als wanneer wij naar Afrika of Suriname zouden gaan”, deed een ander een duit in het zakje, want ja daar zouden wij ons ook moeten aanpassen. Maar het is toch geen kwestie van aanpassen meer! Deze kinderen zijn hier geboren! En daarbij worden witte mensen in Afrika en Suriname niet als knecht gehouden voor een zwarte man en worden ze niet met apen vergeleken.

Zelf toen de gastvrouw vertelde dat toen zij vanuit Indonesië in een dorp in Nederland kwam wonen en er gezegd werd dat zij uit apenland kwamen en dat haar dat altijd bij bleef, kwam er geen empathie. Nee, want het was geen kwestie van empathie.

Van wat dan wel? Het is een kwestie van volwassen mensen die zich druk maken om een kinderfeest, terwijl het kinderen helemaal niet uitmaakt hoe die Piet eruit ziet. Dus een beetje inlevingsvermogen voor hen die zich gekwetst voelen en aanpassen die hap. Dan is het toch een feest voor alle kinderen! En kom ook niet aanzetten met een traditie die in stand gehouden moet worden, want het is in de loop van de jaren al op verschillende punten aangepast, dus dan kan dit er ook nog wel bij.

Fijn dat het op tv al aangepast is. Jammer dat veel steden dat niet voortzetten. Dat moet toch ook verwarrend zijn voor de kinderen……

(nog even een link naar wat ik er vorig jaar over schreef)

Amina Sebbar, november 2016