Buro Prinor

Presentatie, Informatie, Organisatie

Oorlog


Op 3 maart ging ik naar een musical. Nu heb ik al heel wat musicals bezocht, maar deze overtrof echt alles! De Soldaat van Oranje! Wat een geweldige productie. Degene die dit bedacht en uitgevoerd heeft, moet een heel groot compliment krijgen. Ik zou er van alles over kunnen vertellen, maar dan verklap ik allerlei verrassingselementen die erin zitten. Ik wil in ieder geval iedereen adviseren om er naar toe te gaan. Het is een belevenis en als je van musicals houdt, dan mag je deze niet missen. Het kan nog tot oktober.

Het verhaal is al bekend. Het is gebaseerd op het leven van de Nederlandse verzetsheld Erik Hazelhoff Roelfzema. In 1977 is daar een film van gemaakt met Rutger Hauer en Jeroen Krabbé in de hoofdrol. Het speelt zich meer dan 75 jaar geleden af, maar eigenlijk is het nog super actueel.  

Al snel moest ik door de beelden die werden getoond denken aan de oorlog in Syrië. Hoe vreselijk is oorlog toch. Wat maakt het veel kapot!  Relaties tussen vrienden en geliefden. Kinderen worden door ouders beïnvloed en kiezen een kant. Het verraden en vermoorden van je vrienden. Er uiteindelijk zelf niet meer mee kunnen leven. Verzet plegen met je eigen leven op het spel. Wie kun je vertrouwen? Vluchten omdat het moet. In de musical zien we de koningin naar Engeland vluchten. Niet omdat ze dat wil, maar omdat het moet voor haar veiligheid. In werkelijkheid zijn natuurlijk heel veel mensen gevlucht.

Zo gaat het nu ook in Syrië. Geliefden worden uit elkaar gerukt. Mensensmokkelaars zijn niet te vertrouwen. Aan welke kant staat de buurman? Aan de kant van Assad of juist niet? Wat als je kind gaat meevechten met IS? Je moet vluchten, niet omdat je het wilt, maar omdat het moet voor jouw veiligheid en die van je gezin.

De Tweede Wereldoorlog en de musical eindigen met de bevrijding. Laten we hopen dat de oorlog in Syrië ook snel zal eindigen. Dat daar ook snel bevrijding zal komen. 

Amina Sebbar

Maart 2016