Buro Prinor

Presentatie, Informatie, Organisatie

Omgaan met emoties

Het was Eid ul fitr (Ramadanfeest) en we besloten ter afsluiting van de dag naar de film te gaan. Een Disney/Pixar animatiefilm: Inside Out. Dit soort films zijn meestal bedoeld voor ontspanning en vermaak. Met dat idee ging ik, net als de meeste mensen waarschijnlijk, er naar toe niet wetende dat we bij deze film een lesje opvoeding zouden krijgen. 

Het verhaal gaat over het meisje Riley, dat gelukkig is met haar familie, vrienden, sport en hobby. Dan gaan ze verhuizen van een klein dorp naar een grote stad en verandert alles. Alle nieuwe dingen zitten haar tegen: het huis, de school, de sportvereniging. Om haar ouders een plezier te doen blijft ze in het begin vrolijk. Haar ouders zijn daarom trots op haar. Alles wordt in beeld gebracht door middel van de vijf emoties die zich in het hoofd van het meisje afspelen: Joy, Fear, Anger, Disgust en Sadness.

 Deze emoties proberen haar zo goed en kwaad als ze kunnen door de nieuwe situatie heen te leiden. Maar terwijl Joy altijd de overhand had, krijgen de anderen nu een stuk meer te doen. Riley wordt nukkig en brutaal. Sadness wordt niet geaccepteerd en trekt Joy met zich mee. Ze raken steeds verder verwijderd van het ‘hoofdkwartier’ van waaruit alle emoties geregeld worden. Eén voor één brokkelen alle veilige ‘havens’ (familie, vrienden, sport, hobby) die het meisje had opgebouwd, af. Het gaat zo ver dat Riley besluit weg te lopen van huis en terug te keren naar het dorp.

Ondertussen ontdekt Joy, terugkijkend in het verleden, dat wanneer Sadness getoond werd, er dan getroost werd en daardoor ook de vreugde weer terugkwam. Dat was de oplossing.

Riley spoedt zich terug naar huis en vertelt haar ouders hoe ongelukkig ze is door het gemis van alle veilige elementen in haar leven. Haar ouders troosten haar met woorden van begrip en geven aan dat zij het zelf ook moeilijk vinden. Samen komen ze de situatie te boven.

Het geheel laat zien hoe belangrijk het is voor kinderen om emoties toe te laten en te mogen uiten aan hun ouders. Het wegstoppen van verdriet heeft tot gevolg dat alle vreugde en veiligheid wegvallen. Dat geldt natuurlijk ook voor de andere emoties, zoals boosheid en angst. Ook die moeten toegelaten en geuit kunnen worden. Dat kan soms lastig zijn voor ouders, maar is reuze belangrijk voor de ontwikkeling van het kind.