Buro Prinor

Presentatie, Informatie, Organisatie

Mooie Praatjes, mooie plaatjes

Eind 2014 organiseerde ik een bijeenkomst over radicalisering en loverboys, omdat jongeren door mooie praatjes worden overgehaald door loverboys en ronselaars. Maar ook op social media worden jongeren omgepraat door mooie praatjes, namelijk om mooie plaatjes te posten of te sturen.

Vorig jaar was ik aanwezig bij een voorlichting over sexting, maar er was geen enkele ouder met een migranten of islamitische achtergrond aanwezig. Terwijl het voor hen ook of misschien juist belangrijk is.

Daarom organiseerde ik op 22 april de bijeenkomst Mooie Praatjes, mooie Plaatjes. Speciaal daarvoor waren uitgenodigd Nora El Abdouni van Pretty Woman, Khadija Sayfaoui van El Amal en Karima Benamari van Politie Midden Nederland. Zij hebben samen gewerkt aan de film Bloedlink! In die film wordt een casus nagespeeld waarin een meisje met een Marokkaanse achtergrond wordt gechanteerd met een foto. De film is om daarna het gesprek op gang te brengen.

Vooral het feit dat deze meisjes makkelijk te chanteren zijn, maakt het noodzakelijk voor islamitische ouders of ouders met een migranten achtergrond om een dergelijke bijeenkomst bij te wonen. Het onderwerp is nog in te veel gezinnen een groot taboe. Daarom hebben we bij de aankondiging bewust niet de term ‘sexting’ gebruikt, maar alleen ‘de gevaren van social media’. En we hebben duidelijk aangegeven dat de film gescheiden (mannen en vrouwen) gekeken zou worden.

Heel veel, met name ouders met een Marokkaanse achtergrond zijn benaderd, maar helaas hadden veel een smoes om niet te komen. Wat is dat dan? Denken ze dat het hen niet zal overkomen? Of is het schaamte? Terwijl de islam juist voorschrijft dat over dit onderwerp gesproken moet worden.

De ouders die er wel waren gingen in gesprek met elkaar, de gastsprekers, een medewerkster van Synthese (een welzijnsorganisatie) en met de imam. En ze gingen naar huis met heel veel nieuwe informatie.

Zo weten ze nu wat sexting (het versturen van seksueel getinte foto’s, filmpjes of berichten), grooming (digitaal kinderlokken, doelbewust contact zoeken voor seksuele handelingen) en exposen (bewust iemand aan de schandpaal nagelen met verhalen, foto’s of filmpjes) is.

Zo weten ze nu wie strafbaar is wanneer een 15 jarige een naaktfoto stuurt naar iemand die 16 jaar is en dit weer doorstuurt. De zender, de ontvanger en iedereen naar wie het wordt doorgestuurd, want het is kinderporno. Het is een zedendelict en die aantekening in je dossier raak je de rest van je leven niet kwijt.

Natuurlijk gingen we ook in op de islam. De imam was er tenslotte niet voor niets. Zijn eerste reactie op de film was dat islamitische regels niet nageleefd werden. Er zou scheiding moeten zijn tussen de twee seksen. Echter had hij daarvoor zelf aangegeven dat ook je laptop gehackt kan worden. In dat geval helpt het scheiden van seksen niet. Daarnaast is het de vraag of het scheiden van seksen in Nederland uitvoerbaar is. Er is dus een andere oplossing nodig.

Natuurlijk kunnen we meisjes leren respect te hebben voor hun lichaam, wat niet perse inhoudt dat ze zich volledig moeten bedekken. Belangrijk is ook dat iemand die meer ‘stof’ draagt niet gaat oordelen over iemand die minder ‘stof’ draagt.

En hoe zit het met de jongens? Vaak zijn het de jongens die een meisje chanteren. Het is dus nodig dat jongens respect voor vrouwen wordt bijgebracht. En dat is ook een taak voor de moeders, die de ongelijkheid nog vaak in stand houden.

De rol van de ouders is erg belangrijk. Soms trekken zij al bij voorbaat een verkeerde conclusie. Zo vertelde Karima een verhaal over een meisje dat 2 nachten van huis weg was geweest. Vader was in alle staten. Hij trok zijn eigen conclusie en was vastbesloten zijn dochter te doden. Zij had alle eer geschonden. Gelukkig is daar door gesprek een andere wending aan gegeven, want het bleek dat het meisje alleen bij een vriendin was geweest en omdat het laat geworden was niet naar huis durfde. De vader reageerde vanuit emotie en frustratie, maar de islam schrijft iets heel anders voor. De islam wil altijd de schade beperken.

Belangrijk is dat ouders in gesprek gaan met hun kinderen. Dat kinderen altijd bij hun ouders terecht kunnen, no matter what, en niet bang hoeven zijn. Dat vraagt nog heel veel inzet. Gelukkig was de imam aanwezig en kan hij de informatie verwerken in zijn preek, zodat nog meer ouders, maar ook jongeren, de informatie krijgen.

 

Amina Sebbar april 2018