Buro Prinor

Presentatie, Informatie, Organisatie

Meten met twee maten


 

De meeste aankondigingen van evenementen of bijeenkomsten zie ik wel ergens voorbij komen op social media. De aankondiging van het benefietgala op 8 maart in Rijswijk had ik nog niet gezien. En was dat wel zo geweest, dan had ik er waarschijnlijk weinig aandacht aan besteed. Wanneer mannen en vrouwen apart moeten zitten en wanneer het gaat om sprekers als sjeik huppeldepup of Abu nog wat, haak ik meestal meteen af. Had ik de aankondiging gezien dan had ik zeker niet verwacht dat deze heren op internationale vrouwendag zouden komen vertellen dat vrouwen gelijk zijn aan de man. Integendeel.

Maar de politiek en de media merkten de aankondiging wel op en raakten in rep en roer. De sprekers zouden haatimams zijn en ze hadden een visum gekregen! Dan kun je je afvragen wie die visa verstrekt heeft, want zelfs de meest gewone, onschuldige burgers wordt wel eens een visum geweigerd. Vaak zonder opgaaf van reden. Deze heren hadden gewoon een visum gekregen en dan moet er achteraf bekeken worden wat daar nog aan gedaan kan worden.

Nieuwe termen rollen over mijn scherm als ik de berichtgeving over de haatimans lees. Naast haatimams heeft men het over een jihadgala! Het moet niet gekker worden. Onderhand krijgt alles wat met islam te maken heeft bij voorbaat al de toevoeging ‘jihad’ of ‘haat’. Hoe zit het eigenlijk met haatpolitici? Laten we die term ook maar eens invoeren. Er zijn zeker bepaalde politici die deze toevoeging verdienen. En wellicht bepaalde media ook.

Uiteindelijk wordt het visum van drie van de imams ingetrokken. En wordt het weer duidelijk hoe er in Nederland met twee maten wordt gemeten als het gaat om de vrijheid van meningsuiting.

Was het niet beter geweest deze heren, nu dat visum toch al was gegeven, gewoon te laten spreken. Het was volgens mij een openbaar evenement, dus iedereen had kunnen gaan luisteren. Werd er dan iets verkeerds gezegd, dan had men reden gehad tot acties. Nu is het behoorlijk voorbarig.

Maar nu men toch bezig was, kon men ook nog wel een stapje verder gaan. Dus besloot ook de Belastingdienst een onderzoek in te stellen naar de ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) status van de club die het benefietgala organiseerde. Daardoor dreigt het hele evenement nu niet door te gaan.

Minister Lodewijk Ascher vindt dat de moslimgemeenschap haatimams moet weren. Hij geeft aan dat haat niet uit de samenleving te weren is, maar hij wil jongeren weerbaarder maken. De vraag is of dit de juiste manier daarvoor is.

Iedereen is nu op de hoogte van het evenement en alle commotie erom heen. Ook jongeren die al richting radicalisering neigden. Jongeren, die zich al stoorden aan de tweedeling in de maatschappij. Jongeren, die zich al ergerden aan het meten met twee maten. Sommigen hebben slechts een klein zetje in de rug nodig. Een enkel ‘zie je wel’ en ze zijn over de grens.

Dus wie werkt hier radicalisering in de hand? 


 

Amina Sebbar, februari 2015