Buro Prinor

Presentatie, Informatie, Organisatie

Laat je horen! 

Het zal niemand ontgaan zijn: de dood van George Floyd, de onbewapende zwarte man in de VS. Er ontstaan opstanden in het hele land van mensen die het racisme tegen zwarte mensen zat zijn. Ook in Nederland verschijnen al snel de eerste berichten op social media: de foto van Floyd en de tekst ‘Black Lives Matter’.

 

In het begin hou ik mij stil. Ik ben geen activist. Ga eigenlijk nooit naar een demonstratie. Waarom niet? Dat weet ik niet. Het kwam er gewoon niet van. Ik volg het en lees alles, maar reageer nergens. Terwijl ik er echt helemaal achter sta en kook van woede als ik die dingen zie gebeuren, maar ik voel dan ook machteloosheid.

 

Dan is er de demonstratie in Amsterdam. Het was er druk. Ja, het was te druk en er was te weinig afstand. Ik hield mijn hart vast, want ook mijn dochter was erbij. Heel kort, werk gerelateerd, maar toch. Ze stelt me gerust door te zeggen dat er echt wel afstand was.

 

Burgemeester Halsema besluit niet in te grijpen om verdere escalatie te voorkomen. Daar kreeg ze veel kritiek op. En toen ging het niet meer over waar de demonstratie over ging, namelijk racisme, maar alleen over corona en Burgemeester Halsema. Ik zie de kritiek op Halsema gedeeld worden door mensen hier in Limburg. En ik lees ergens: White silence is violence (het zwijgen van witte mensen is geweld).

 

Dan komt er iets in mij los. Want ik ben echt zo erg tegen. Dus ik moet me wel laten horen!

Ik zet een kader om mijn profielfoto op Facebook met ‘Black Lives Matter’, plaats een zwarte foto op Facebook en Instagram met #blackouttuesday en deel een artikel van Abdelkarim el Fassi over ‘Hoe leggen we de antiracisme bijeenkomst uit aan de ondernemers?

Ik reageer ook op de berichten van de Limburgers met een artikel van Han van de Horst en krijg als reactie ‘Een mens is een mens’. De bekende uitspraak: ‘All Lives Matter’. Dat klinkt misschien goed en positief, maar het bagatelliseert de ernst van de zaak. Want zeg je als er een huis in brand staat ook dat alle huizen er toe doen? Nee!

 

Stil zijn is geen optie meer! Net als bij de Zwarte Piet discussie laat ik me horen. Wel (nog) niet op de barricade, maar wel online.

 

BLACK LIVES MATTER!

 

Stop institutioneel racisme! Stop politiegeweld!

-       Bij de Belastingdienst, die mensen op basis van hun nationaliteit controleert

-       Op de arbeidsmarkt en het onderwijs

-       Etnische profilering bij de politie en alle andere instituties

-       Stop Zwarte Piet

-       Bij geweld tegen lhbti’s

-       Gewoon in de hele samenleving!

 

En Gerda Havertong zegt het goed (OP1): het begint bij de opvoeding! Kleine kinderen discrimineren niet, dat wordt ze geleerd.

 

Dus laten we onze kinderen leren dat iedereen gelijk is ongeacht afkomst, huidskleur of geloof. Dat is ook hoe onze profeet het gezegd heeft: O mensen! Waarlijk jullie Heer is Eén en jullie vader (Adam) is één. Een Arabier is niet beter dan een niet-Arabier, en een niet-Arabier niet beter dan een Arabier; een blanke is niet beter dan een zwarte en een zwarte is niet beter dan een blanke - behalve in termen van vroomheid en goede daden" 

Nu ik dit alles schrijf, zou ik toch zo de barricade op willen om me te laten horen, maar in Limburg blijft het angstvallig stil. Zuidelijker dan Eindhoven komen de demonstraties niet. Daar moet wat aangedaan worden. Wie helpt mee en laat zich ook horen?

 

Amina Sebbar

Juni 2020