Buro Prinor

Presentatie, Informatie, Organisatie

Kleine daden, grote beloningen

 

Ik schreef er al vaker over: de vooroordelen over moslims die niet vasten, de druk die op veel schouders gelegd wordt en alle berichten over hoe mooi Ramadan is, zonder te erkennen dat het ook gewoon zwaar is. Lang leek ik de enige die daar over schreef, maar dit jaar zie ik meer van dit soort berichten. Gelukkig!

Nadia Bouras zegt het in haar interview in het Parool: “Als traditie is het mooi: samen vasten, samen eten, maar ik vind de Ramadan zwaar.”

In het Parool verscheen ook een artikel over meisjes met een eetstoornis. Hoe zij de Ramadan gebruikte om niet te eten, maar daarna van hun ouders juist wel moesten eten. In een artikel op Funx kwamen meisjes aan het woord die ook in tweestrijd zaten over het vasten.

Wat ik ook voorbij zag komen was een afbeelding met een hadith: De profeet zei: “weet je wat beter is dan liefdadigheid, vasten en gebed? De vrede bewaren en goede relaties onderhouden tussen mensen, omdat ruzies en slechte gevoelens de mensheid vernietigen”.

Ook Ali Houri (Broeder Al Khattab) sprak hierover in zijn interview in het NRC. „Ik leg uit dat Allah van hen houdt omwille van de dingen die ze wel doen. Gewoon een goed mens zijn, is al heel wat.”

Het blijft lastig voor degene die niet kunnen vasten om een goede invulling te geven, maar ook daar had Houri een antwoord op. Tenminste voor de laatste 10 dagen van de Ramadan. Dat zijn speciale dagen, of liever gezegd nachten. Het zijn gezegende nachten omdat in een van die laatste nachten de Lailat al Qadr valt, de nacht waarin de Koran geopenbaard is. Omdat je niet precies weet welke nacht het is, is het goed elke nacht iets extra’s te doen aan aanbidding. Want die nacht in aanbidding zijn, is alsof je 1000 maanden in aanbidding bent. Die aanbidding kan bestaan uit gebed, Koran lezen, maar ook uit het geven van liefdadigheid.

En het mooie is, dat iets kleins al van hele grote waarde kan zijn. In een kort filmpje spoort Houri de moslims aan om een mooie smeekbede te doen: “Oh Allah, U bent vergevingsgezind, u houdt ervan om te vergeven, Vergeef mij dan.” Lees ook, zo zegt hij, drie keer soerah al Ikhlaas, want dat staat qua beloning gelijk aan het lezen van de hele Koran. En liefdadigheid hoeft geen groot bedrag te zijn. Al betaal je elke nacht 1 euro.

Hoe geweldig is dat! Zo zie je dat Allah het ons niet moeilijk wil maken! Dit is wel heel makkelijk. En kleine daden met grote beloningen!

Amina Sebbar, mei 2019