Buro Prinor

Presentatie, Informatie, Organisatie

Kent u mij?


In mijn vorige blog schreef ik over een debat in conferentiecentrum De Balie in Amsterdam. Door dit debat, wat over haat ging, zou bijna een volgend debat niet doorgaan omdat enkele van de sprekers twijfelde of ze nog wel in De Balie wilde spreken. Het ging om het debat ‘Baas over eigen sluier’. Na een theatervoorstelling over de sluier, spraken vier toppers niet specifiek over de sluier maar over het huidige klimaat in Nederland.

Bijna aan het eind werd de vraag gesteld door een mevrouw in het publiek of de dames van het panel iets positiefs over hun geloof wilde vertellen. Dat viel niet bij iedereen in goede aarde. Naeeda Aurangzeb vroeg zich af waarom die vraag überhaupt gesteld werd en wilde hem niet beantwoorden. De presentatrice veronderstelde dat Anne Dijk die vraag wel vaak zou krijgen als bekeerling. Anne beaamde dat. (Luister hier het gesprek terug voor de antwoorden)

 

Eigenlijk is mij die vraag nog nooit gesteld. Tenminste niet in die vorm. En ik ben toch al bijna 35 jaar moslim en heb veel lezingen gegeven. Of er moet echt iets mis zijn met mijn geheugen.

 

Op 31 januari gaf ik een lezing aan een groep vrouwelijke ondernemers in mijn woonplaats. Eén van de dames stelde mij de vraag: Wat heeft de islam jou gebracht? Misschien werd de vraag wel met dezelfde intentie gesteld, was het een zelfde soort vraag maar anders verpakt, maar het voelde niet negatief. Ik zei dat ik die vraag nooit eerder had gehad, heb er even over nagedacht en geantwoord dat het mij rust heeft gebracht en het geloof dat het uiteindelijk allemaal goed komt. De lezing werd op Facebook door één van de deelnemers omschreven met: over geloof, vertrouwen rust en keuzes maken in je leven!

 

De kern van dit soort vragen ligt natuurlijk bij het feit dat men te weinig over de islam weet. Men hoort alleen negatieve dingen, dus vraagt men zich af wat er positief aan is. Wat kan het gebracht hebben na 35 jaar? Het is misschien triest dat dit na zoveel jaren islam in Nederland nog steeds speelt. Net zo triest vond ik een uitspraak van onze burgemeester tijdens een ontmoetingsbijeenkomst voor vluchtelingen en mensen die hen een warm hart toedragen. Hij zei dat moslims elkaar begroeten met ‘Salaam aleikoem’ en dat dat ‘Ga in vrede’ betekent. Hoe mooi is dat, vond hij, en laten we dat meer gebruiken. Maar, vraag ik mij dan af, hoezo kom je daar nu pas achter? Moslims leven al jaren in Nederland en zeggen al jaren ‘salaam aleikoem’.

 

Na al die jaren islam in Nederland zijn er nog zoveel mensen die geen moslims kennen in hun directe omgeving. Dus is het belangrijk elkaar te leren kennen. Dat is ook één van de redenen dat ik Kleur&Kracht organiseerde. Ik twijfelde of er dit jaar ook weer een editie moet komen, maar na dit alles ben ik weer gemotiveerd om er voor te gaan. Om weer vrouwen de kans te geven elkaar te ontmoeten en te leren kennen.

 

In De Balie stond Manon op en bood haar kaartje aan de dame in kwestie aan. Manon is een Nederlandse moslima met een broodjeszaak in hartje Amsterdam. Kom koffie drinken en leer mij kennen, zei ze. Zo simpel, maar wel doeltreffend. En ik ken Manon al vele jaren en kan je garanderen dat je met een ander gevoel weer bij haar weg zult gaan. Ze deed ook mee aan de campgane Kent u mij? van Al Nisa uit 2012. Laten we die nog maar weer eens delen, want het is nog steeds zo nodig.

 

Dus wilt u mij of andere moslims leren kennen? In Amsterdam kun je bij Manon langs aan de Nieuwezijds Voorburgwal 88, bezoek de eerst volgende Kleur&Kracht of neem contact met mij op. Leer ons kennen!