Buro Prinor

Presentatie, Informatie, Organisatie

Ik spreek mij uit tegen!

 

Vanochtend zat ik in de wachtkamer van de huisarts. Op de tv was het journaal. Eigenlijk wilde ik daar helemaal niet naar kijken en gewoon lekker bladeren door een simpel tijdschrift, maar hetgeen ik hoorde trok toch mijn aandacht. Het dwong mij zelfs bijna om te kijken. Eerst hoorde ik een bericht over minister Ascher die wil gaan inzetten op haatimams.

Ik denk: ‘wat is dat nou weer voor een term’.  Er worden steeds maar weer nieuwe termen bedacht die iets zeggen over een islam gerelateerd begrip. De kopvoddentax van Wilders,  de haatbaard van Geenstijl en PowNed en dan nu haatimams van Ascher.  Wat moet je daar nou weer onder verstaan? Ze gaan ‘in de ban’ en zullen worden ‘aangepakt’.

Het volgende item gaat over de islamitische terreurgroep Boko Haram die een kalifaat heeft uitgeroepen in de Nigeriaanse stad Gwoza.

En als ik dan denk dat ik me eindelijk kan verdiepen in het tijdschrift hoor ik weer ‘islamitisch’ voorbij komen want in Tripoli heeft een radicaal-islamtische militie het vliegveld ingenomen.

Het is dat men aan mij niet kan zien dat ik moslim ben anders zou ik mezelf daar in die wachtkamer onnoemelijk klein hebben gemaakt van schaamte.

Het is toch gewoon niet te geloven hoe het geloof, dat ik 30 jaar geleden vrijwillig aannam en wat ik zie als het meest vredelievende geloof, nu wordt gekaapt door radicalisme, geweld en terreur.  Het is bijna niet vreemd te noemen dat men in Nederland bang wordt van moslims, want dit is het beeld dat zij voorgeschoteld krijgen. Het feit dat dit allemaal buiten Nederland gebeurt doet daar niet aan af want eerder waren er ook berichten over de demonstratie van pro-ISIS. Toevallig ging het daar dit keer in het journaal niet over, maar dat zal morgen wel weer komen.

Dit is het beeld wat Nederland heeft en krijgt over de islam. Niet dat van al die vredelievende moslims. En deze laten ook nog niets van zich horen, wordt er dan gezegd. Dus zullen ze het er wel mee eens zijn.

Ik ben niet van mening dat ik mij moet verantwoorden voor de daden van anderen, ook al zegt diegene het zelfde geloof aan te hangen als ik. Van de andere kant gaf het wel een goed gevoel om joden te zien bij de demonstaties van pro-Palestina. Zij spraken zich daardoor uit tegen de acties van Israel, tegen daden van hun geloofsgenoten. En dat voelde goed.

Daarom doe ik het ook. Ik spreek mij uit tegen, ik bén tegen en neem afstand van al het geweld dat er in naam van de islam gepleegd wordt. Tegen ISIS, tegen Boko Haram, tegen elke radicale militie.

Tegen imams die haat prediken tegen de Nederlandse samenleving. Ik ben niet blij met veel dingen die er gezegd of juist niet gezegd zijn door regeringsleiders, maar ik maak wel deel uit van de Nederlandse samenleving waar ik in principe mijn geloof in vrijheid mag en kan beleven.

Islam betekent voor mij vrede, respect en dialoog. De Koran zegt mij dat er geen dwang is in religie, dat wij met elkaar in gesprek moeten, dat je je moet aanpassen in de samenleving waar je deel van uitmaakt en dat oorlog voeren alleen mag als het nodig is vanuit zelfverdediging.

Een tweet van Nourdin Ouali hierover is zeer veelzeggend: “Als je denkt dat je op basis van je geloof boven anderen staat dan heb je van de basis van je geloof niets begrepen.”

 

Amina Sebbar, 25 augustus 2014