Buro Prinor

Presentatie, Informatie, Organisatie

Hoogopgeleid

Uit onderzoeken blijkt dat er steeds meer hoog opgeleide moslima’s/meisjes met een migratie achtergrond zijn. Dat is natuurlijk heel fijn en goed, maar waarom moeten we het daar steeds over hebben. Welk signaal wordt daarmee afgegeven aan meisjes die niet hoogopgeleid zijn?

Tijdens een lezing die ik onlangs bijwoonde sprak de imam de jongeren toe. Hij zei zeker goede dingen zoals dat ze op het goede pad moeten blijven en hun best moeten doen op school. Maar daarna zei hij: Zorg er voor dat je een succesvolle rijke zakenman of een advocaat wordt! Pedagogisch gezien was dit een zeer slecht signaal want hiermee plaatste hij de lat voor deze jongeren heel hoog. Zij moeten gaan streven naar een hoge functie. Maar wat als ze dat niet kunnen? Wat als ze daar de capaciteiten niet voor hebben? Dan voelen ze het als falen, want de imam zei dat ze moesten zorgen dat ze een hoge functie zouden behalen.

Het zou beter zijn geweest als hij het had gelaten bij: je best doen. Het beste uit jezelf halen en gaan doen wat je leuk vindt! Dat moet de boodschap zijn. Al wordt je buschauffeur. Als dat is wat je leuk vindt en wat je kunt, dan kun je daar succesvol in worden.

Dit is precies waar het al vaak mis is gegaan in het verleden. Ouders hadden hoge verwachtingen en wilden dat hun kind een hoge functie behaalde. Kind kon het niet waar maken en voelde zich een mislukkeling met alle gevolgen van dien.

Ik begeleid nieuwe brugklassers. Kinderen die van groep 8 naar de brugklas gaan en een extra steuntje in de rug nodig hebben. Vaak hebben ze weinig zelfvertrouwen. Willen iets worden maar denken dat het toch niet kan. Hebben een laag beeld van vmbo en denken dat ze er niets mee kunnen. Altijd breng ik dan het boek van Omar Muni mee: Leef je droom.  Muni, die op 9 jarige leeftijd alleen vanuit Somalië naar Nederland kwam, deed ‘alleen’ mbo en is nu een succesvolle tassenontwerper. Daarnaast vertel ik ze dat je ook met een mbo diploma van alles kunt worden. Dat het er om gaat dat ze iets doen wat ze leuk vinden en/of waar ze goed in zijn.

In april-mei was er een discussie over het gebruik van het woord  ‘student’.  Een student was je pas als je studeerde aan de Hoge school of universiteit. Gelukkig komt daar verandering in en is een mbo’er ook een student.

Nogmaals, het is goed en fijn dat er steeds meer hoog opgeleide moslima’s of jongeren met een islamitische of migratie achtergrond zijn of komen, maar laten we het ook hebben over jongeren die succesvol zijn in wat ze doen ongeacht welke graad opleiding daar aan vooraf gegaan is.

 

Amina Sebbar juli 2018