Buro Prinor

Presentatie, Informatie, Organisatie

Gemengde relaties

 

Heb jij het ook voorbij zien komen op Facebook? Een boerenjongen schreef een brief aan Fatima: ‘Dag lief moslimmeisje’. Hij ontmoette haar in de trein en was onder de indruk van haar olijfkleurige huid en intense donkere ogen. Onder dit bericht vroeg iemand zich af hoe de reacties zouden zijn als het andersom was geweest. Als Fatima dit zou hebben geschreven aan de boerenjongen. Iemand antwoordde hierop met: “dan werd ze gezien als een hoer”.

Dat irriteerde mij. Ik begon met het schrijven van een ‘tegen’ verhaal en draaide de situatie om: Fatima die onder de indruk is van blonde haren en blauwe ogen. Waarom zou dat niet kunnen? Waarom zou je een hoer zijn als je een zwak hebt voor bepaalde uiterlijke kenmerken van het andere geslacht. Ook moslimmeisjes zijn mensen van vlees en bloed en hebben gevoelens en nog belangrijker: ze mogen die hebben. Leven als moslim in een land als Nederland betekent nou eenmaal dat je mensen tegenkomt met blonde haren en blauwe ogen, of rode haren, of groene ogen. Het is niet meer tegen te houden dat daardoor (nog meer) gemengde huwelijken ontstaan. De huwelijken tussen de ‘donkere’ mannen en de Nederlandse vrouwen zijn er al jaren. Ik behoor daar zelf al 34 jaar toe. De laatste jaren zien we ook de huwelijken tussen de ‘donkere’ vrouwen en de Nederlandse mannen steeds meer. En dat is goed, dat moet kunnen.   

De reactie liet zien dat er nog steeds veel ongelijkheid bestaat tussen meisjes en jongens. Dat wordt vaak verweten aan de islam, maar is vooral cultureel bepaald. Moslimjongens hebben vaak verschillende relaties met niet-moslimmeisjes en dat is voor niemand een probleem. Op het moment dat ze huwelijksplannen krijgen, gaan ze vaak op zoek naar een moslimmeisje. Die dan het liefst ook  nog maagd moet zijn. Andersom is het not-done en wordt een meisje dus al snel een hoer genoemd. Islamitisch gezien zou er geen verschil mogen zijn. De regels rond het hebben van (seksuele) relaties voor het huwelijk zijn voor jongens en meisjes hetzelfde. Vanuit de Koran, soera Al-Maa’ida vers 5, wordt geconcludeerd dat een moslimman zou mogen trouwen met een niet-moslim, gelovige vrouw. Algemeen wordt aangenomen dat andersom niet mag.  Toch zijn daar ook andere meningen over, zoals dit artikel laat zien. 

Het belangrijkste in elke relatie is elkaar in de eigenwaarde laten. 

Ik zag een reactie van een moslimmeisje dat helemaal niet positief was over deze brief. Ze vond dat hij ‘het moslimmeisje’ in een hokje stopte. Haar reactie kun je hier lezen. Ik stopte met mijn verhaal.


Amina Sebbar, april 2016