Buro Prinor

Presentatie, Informatie, Organisatie

Een gebroken heup

Hoe handig social media (lees: Facebook) kan zijn, merkte ik toen ik na een val met de fiets, mijn heup brak en in het ziekenhuis belandde. Met één berichtje bracht ik (bijna) iedereen op de hoogte. Er kwamen meer dan 200 beterschapswensen en dua’ (smeekbeden dat God mij snel beter maakt). Dat voelde goed. Sommige waren kort: Beterschap, andere waren wat diepgaander, maar allemaal goed bedoeld.

Enkele vriendinnen zonder Facebook stuurde ik een WhatsApp bericht. Gewoon om te laten weten. Niet dat ik verwacht dat iedereen meteen naast mijn bed staat, maar van sommige verwacht je toch wel een keer een bezoek. Natuurlijk begrijp ik ook dat iedereen het druk heeft.

Maar ze zeggen dat je in tijden van overlijden en ziekte de mensen om je heen pas goed leert kennen. Dat heb ik nu inderdaad ervaren. Mensen die je verwacht, komen niet. En waar je het niet van verwacht, komen zelfs van ver om je te bezoeken. Ook bij organisaties waar je bij betrokken bent ontdek je dit verschil.

Ons lichaam geeft signalen af en gebeurtenissen in ons leven hebben een betekenis. Wat is de betekenis van mijn gebeurtenis? Was het tijd voor rust? Naar mijn gevoel nam ik regelmatig tijd voor mezelf, maar kwam ik ook echt toe aan rust? Ook rust in mijn hoofd? Of maakt de gebeurtenis mij duidelijk dat ik echt niet altijd die onafhankelijke sterke vrouw hoef te zijn?

Het maakte in ieder geval wel mijn kwetsbaarheid als zelfstandige helder. Geen afspraken, geen inkomsten. Ik moest nu verplicht mijn cliënten los laten en over dragen aan anderen voor zover dat mogelijk en noodzakelijk was. Gelukkig mankeer ik niets aan mijn hoofd en handen en kan ik met een laptop op schoot en een telefoon toch nog contact hebben en heel wat regelen. Een interessante training moest ik wel missen, want ik had geen vervoer. Even balen, maar er komen vast nog meer mogelijkheden voor interessante trainingen.

De eerste 8 maanden van dit jaar gingen zo goed, qua uren en inkomsten, dat ik dacht dat het succes me toelachte. Nu word ik flink teruggefloten. Het maakt wel duidelijk dat ik er eens goed over na moet denken welke voorzorgsmaatregelen ik daarvoor moet gaan treffen. Misschien heeft dit wel te maken met hetgeen iemand mij stuurde: “De heup gaat over de vooruitgang, het zetten van stappen. Problemen met de heup kunnen staan voor de moeite of weerstand om verder te gaan; om stappen te zetten, of een stijfheid om de dingen op dezelfde manier te doen terwijl het lichaam nu aangeeft dat het tijd is te ontspannen en herbezinnen.”

Een botbreuk kan gaan over een breuk in een relatie, stuurde diezelfde persoon. Wat ik al merk is dat het ook relaties hersteld en verstevigd. Ja en van sommige relaties denk ik dan: moet ik daar mee door gaan. Ik heb nu natuurlijk tijd genoeg om daar over na te denken.

Jeetje nog zoveel om over na te denken. Gelukkig dan maar, zou je zeggen, dat ik nog 3 weken niet mag belasten. De komende weken breng ik dus nog door op de bank met laptop en telefoon.

Amina Sebbar, oktober 2018