Buro Prinor

Presentatie, Informatie, Organisatie

Dialoog


Het is al weer 16 jaar geleden dat de aanslagen in New York plaatsvonden. Die zorgde voor veel veranderingen in de samenleving: vooroordelen over moslims, mensen die tegenover elkaar staan na elke aanslag die volgde en meer. Maar er waren ook positieve ontwikkelingen. In Rotterdam vond men namelijk dat mensen meer met elkaar in gesprek moesten. En dan niet een debat of discussie, maar in dialoog. Daarom werd Rotterdam in Dialoog opgericht. Enkele jaren later volgde ook Amsterdam in Dialoog en weer later Nederland in Dialoog. Zij rolde het door hen bedachte concept uit over de rest van Nederland en zo werd het 5 jaar geleden in Venray geïntroduceerd.

Dialoog is een vorm van communicatie, maar betekent vooral dat je naar elkaar luistert. Met een kleine groep aan tafel deel je jouw ervaringen en dromen onder leiding van een gespreksleider. In Venray worden maandelijks dialoogtafels georganiseerd en natuurlijk tijdens de Week van de Dialoog die altijd in november valt.  Een jubileum van 5 jaar was reden voor een feestje en daarom vond op 29 november Het leukste dialoogfestival van Nederland plaats. Er waren heel veel verschillende vormen van dialogen en enkele sprekers, zoals Karin Oppelland, directeur Nederland in Dialoog en Noëlle Aarts, professor socio-ecological Interactions aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij sprak over De kunst van een goed gesprek en wat daarbij komt kijken. Dat er heel wat bij komt kijken en dat zelfs zij de mist in kan bleek uit de informatie die ze deelde.

Zij besprak enkele uitingen die door verschillende mensen anders opgevat kunnen worden. Een daarvan was de campagne van de gemeente Rotterdam eerder dit jaar. Op grote posters stond de tekst: In Nederland kies je je partner zelf met daarbij een foto van een meisje met hoofddoek die zoende met een jongen. Haar uitleg hierbij was dat dit in Nederland vanzelfsprekend is, maar dat, zo zei zij, volgens de islam het huwelijk gearrangeerd wordt.

Ai, dat raakte bij mij, als enige moslim in de zaal, een gevoelige snaar. Het liefst was ik overeind gesprongen om deze foute informatie te corrigeren, maar ik hield me in. Zij sprak nog over emoties en kennis en na afloop zei ik haar dat ik mijn emoties kenbaar wilde maken en mijn kennis over de islam wilde delen. Ik gaf aan dat zij verkeerde informatie had gegeven, dat het arrangeren van huwelijken een cultureel iets is en niet volgens de islam.  Haar antwoord was, ja maar deze posters veronderstelde dat. Ja juist, veronderstelde! Ze wist dus wel hoe het zat, maar door de verkeerde woordkeuze is er nu informatie de zaal ingegaan die niet klopt. Zie hoe belangrijk het is de juiste woorden te kiezen!

De betreffende campagne was van Leefbaar Rotterdam maar sommige andere raadsleden konden zich er niet in vinden. Zoals Nourdin El Ouali van Nida. Hij vond het een campagne van een etnocentrische witte wethouder die daarmee wilde zeggen: “Wij hier in Nederland zijn zo vrij poeh poeh.. Onze cultuur is de beste cultuur”.  Rotterdam reikt elk jaar de Dialoog Award uit en laat die nou in 2017 naar Nourdin gaan! “Volgens de jury toont El Ouali zich vaak verbindend, maar schuwt hij de scherpe kantjes in het debat niet. Hij blijft nuchter, feitelijk en inclusief”. (Trouw, 1-11-2017). Een debater voert de beste dialoog! Hoe mooi is dat!

Kennisplatform Integratie & Samenleving deed onderzoek naar de effectiviteit van dialoogbijeenkomsten als methode om discriminatie tegen te gaan en zij concludeerde dat dialoogbijeenkomsten vooroordelen en stereotyperingen kunnen verminderen. Wel zijn er belangrijke randvoorwaarden. Enkele daarvan kun je hier nalezen. Het is dus belangrijk dat we de dialoog inzetten!

Dit jaar valt de Week van de Dialoog van 3 t/m 10 november en ik zal een tafel leiden over Samen Leven. In Venray wonen mensen met een grote diversiteit aan achtergrond en afkomst. Zij willen allemaal een fijn, gelukkig en veilig leven in Venray. Kan dat ook? Is dat een verrijking? Of zijn er dingen waar men tegenaan loopt? Er zijn nog enkele plekken vrij, dus wil jij ook de dialoog ervaren? Meld je hier aan!


Amina Sebbar, oktober 2017