Buro Prinor

Presentatie, Informatie, Organisatie

De aanrander an sich

Er is al veel geschreven over de gebeurtenissen in Keulen. Maar misschien nog te weinig door moslims, want blijkbaar gaat het toch weer over de islam. Daarom mijn visie erop. Als vrouw zijnde vind ik het een verwerpelijke situatie. Niemand heeft het recht om een vrouw, zonder haar toestemming, aan te raken ongeacht hoe zij gekleed gaat. Een vrouw moet ook kunnen gaan naar en staan op openbare plekken die zij wil. En dat ik dat vind staat los van mijn geloof of achtergrond.

De oplossing die aangedragen werd door de burgemeester van Keulen, het afstand houden van vreemde mannen, slaat natuurlijk nergens op. Waarom zou de vrouw alert moeten zijn? Waarom zou de vrouw zich moeten aanpassen? Maar dat betekent niet dat vrouwen geen voorzorgsmaatregelen kunnen treffen, want voor mij gaat mijn eigen veiligheid altijd voor mijn recht of wil om te gaan en staan waar ik graag zou willen.   

Toen ik in de jaren 70 als 18/19 jarig katholiek meisje in de avond ging stappen in een Noord-Limburgs dorp, ging ik nooit alleen naar huis. En dat terwijl de uitgaansgelegenheid nog geen 500 meter verwijderd lag van mijn huis. Ik wachtte altijd net zo lang tot één van mijn vrienden mij thuis kon brengen. Soms kwam zelfs mijn vader mij ophalen. Wanneer mijn dochters nog laat over straat moeten, ga ik ze ophalen. Of dat nu twee straten verderop is of vanaf het treinstation.

En fatsoensregels en rekening houden met een ander kan natuurlijk ook nooit kwaad. Zo voelde een oudere mannelijke  collega (bijna 65) zich altijd heel ongemakkelijk bij de kledingstijl van een vrouwelijke collega: een diep decolleté en als ze bukte kwam haar string boven haar broek uit.

U ziet het: geen islam te bespeuren.   

Net zoals bij al die verkrachtingen en aanrandingen die er plaats vinden in Nederland door witte mannen, door bekende acteurs in Amerika, in de katholieke kerk of door VN-soldaten in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Waarom gaat het hier dan toch weer (alleen!) over de islam, vluchtelingen en mannen met een Noord-Afrikaans uiterlijk?

Ja, in veel islamitische culturen worden mannen en vrouwen streng gescheiden gehouden. Iets wat zo’n 50 jaar geleden ook in Nederland nog veel gebeurde. Dat geeft hen nog geen recht en vrijbrief om ergens anders vrouwen aan te randen, om te denken dat ze met vrouwen in het westen alles kunnen doen wat ze willen. Ook niet vanuit hun geloof! Seks buiten het huwelijk is niet toegestaan binnen de islam en dat geldt ook voor mannen. En dat geldt voor deze mannen ook voor seks met niet-islamitische vrouwen. Ook het aanraken van vrouwen, waar je niet mee getrouwd bent, is niet toegestaan. Sommige gelovigen gaan daar zo ver in dat ze vrouwen ook geen hand geven.

Dus laten we het alstublieft bij het probleem houden, waar het om gaat. De aanrander an sich. Die is fout en die moet gestraft worden. En als het dan gaat om een asielzoeker, lijkt me duidelijk dat die niet zomaar een status moet krijgen.   


Iemand die vanuit het buitenland naar Nederland wil komen, moet een inburgeringsexamen afleggen, dus waarom niet ook zo iets voor vluchtelingen. Het zou goed zijn als moslims in Nederland daar aan zouden kunnen en mogen bijdragen. Elke doorsnee moslim, die participeert aan de Nederlandse samenleving, kan dat, professioneel of als vrijwilliger. Zodat zij uit kunnen dragen hoe je als moslim in Nederland kunt en mag leven. Nederland geeft daar mogelijkheden en de islam geeft daar richtlijnen voor.