Buro Prinor

Presentatie, Informatie, Organisatie

Dans en Muziek


Een islamitische school was weer in het nieuws! Bij een debat waaraan verschillende basisscholen meededen gingen de leerlingen van de islamitische basisschool weg toen er optredens waren van dans en muziek. Van dat soort informatie smullen de media weer natuurlijk.

 

Net als het bericht dat christelijke scholen de paasviering aan zouden passen voor islamitische leerlingen, zoals het AD onlangs verkondigde. Vooral de kop op de voorkant 'Christelijke scholen zwakken paasviering af’ zorgde voor veel reacties. Natuurlijk kwamen die van iedereen die daar in mee wilden gaan. Zie je wel! Na Zwarte Piet gaat nu de Paashaas in de ban! Maar er kwam ook veel kritiek op het bericht, onder andere van de scholen zelf. Er zou helemaal geen sprake zijn van aanpassingen.

 

Mijn kinderen zaten op een protestant christelijke basisschool en deden aan alles mee, maar er waren wel grenzen. Zo wilde we niet dat ze met Kerst zongen over Jezus de zoon van God en met Pasen hadden we er moeite mee dat ze met een kruis zouden lopen. De school paste niet de hele viering aan, maar vond een oplossing voor mijn kinderen. Zo waren er ook jehova kinderen waarvoor bepaalde dingen werden aangepast of die niet meededen aan vieringen en verjaardagen. Wanneer er op een pc school veel andersgelovige kinderen zitten zou je als school kunnen overwegen om de viering op bepaalde punten aan te passen zonder daarbij de essentie van de viering te verliezen. Mij lijkt dat elke school vrij is om daar keuzen in te maken zonder dat de media daar weer over valt.

 

Maar de media is gespitst op berichten die te maken hebben met islam en moslims en dus ook met islamitische leerlingen en scholen. Terwijl zij  zich niet druk maken over streng christelijke of orthodox joodse scholen. Daarom dus ook ophef over de kinderen die weggingen tijdens dans en muziek.

 

Ik koos bewust niet voor een islamitische school om dit soort reden. Wanneer het gaat om muziek voor kinderen vind ik dat het een onderdeel uitmaakt van hun algemene ontwikkeling. Als ouder kun je daar  wel in sturen. Zo ging bij ons de radio uit bij bepaalde nummers, zoals ‘We're gonne have sex on the beach'. 

 

Ouders die er voor kiezen om hun kinderen geen muziek te laten luisteren of niet naar dans te laten kijken, hebben ook dat recht. Of dat volledig gaat lukken in Nederland, waar ook in een winkel de radio aan kan staan, is nog de vraag. En of je de kinderen er een plezier mee doet ook.

 

Amina Sebbar, april 2017