Buro Prinor

Presentatie, Informatie, Organisatie

Betaald of onbetaald werk


Volgens de nieuwe Wet Werk en Bijstand mag een gemeente om een tegenprestatie vragen aan mensen met een bijstandsuitkering. Dat kan dan gaan om een ‘onbetaalde maatschappelijke activiteit’ of te wel vrijwilligerswerk. Mijn man werkt nu al voor de tweede keer twee maanden in een proefplaatsing, dus onbetaald. Zelf heb ik (gelukkig) nog nooit een bijstandsuitkering nodig gehad en ik heb ook niet te maken gehad met een proefplaatsing, maar ik werk wel al meer dan 25 jaar onbetaald.

In 1987 begon in als vrijwilliger bij een landelijke vrouwenorganisatie. Als ik alle uren die ik daar aan besteed heb, uitbetaald had gekregen, was ik nu rijk geweest.

Zes jaar geleden werd mij geadviseerd om alle werkzaamheden, die ik al die jaren vrijwillig had gedaan, professioneel op te gaan pakken. En waarom niet? Zoveel andere mensen vroegen voor alles wat ik al die tijd gratis deed, veel geld. Dus ik startte mijn bureau en was opeens een ondernemer, zelfstandige, zzp'er. Ik moest opdrachten binnen gaan halen, een tarief vaststellen, rekeningen versturen, de boekhouding bijhouden. En er kwamen heel veel kosten bij kijken: een verzekering, websitekosten, visitekaartjes, reiskosten en ga zo maar door. Ik heb mijn boeken zelf uitgegeven en dus alle kosten zelf betaald. Daarna is het nog maar afwachten of de boeken ook dat bedrag weer opbrengen.

Dus vraag ik geld voor de diensten die ik aanbied. Vaak is dat bij organisaties waarbij ook vrijwilligers actief zijn en komt het misschien niet helemaal duidelijk over waar het verschil zit, maar het verschil is dus dat ik een ondernemer ben en op dat moment geen vrijwilliger.

En dan hoor ik dat er over mij verteld is dat ik alles alleen voor geld doe. Ik ben bij mezelf nagegaan of dat zo is. En ik kan met zekerheid zeggen: NEE!

Ja, ik vraag nu geld voor de diensten die ik aanbied, maar dat is toch logisch! Ik ben een ondernemer. Maar daarnaast doe ik nog steeds vrijwilligerswerk. Nog steeds bij dezelfde vrouwenorganisatie, maar ook bij andere organisaties zoals Coach4you en Synthese. Bij een politieke partij heb ik de campagne gecoördineerd, ook vrijwillig. En als ik door omstandigheden niet weg was gegaan bij deze partij was ik nu fractiesecretaris geweest, ook op vrijwillige basis.

Daarnaast zijn mijn tarieven vele malen lager dan die van andere bureaus. En breng ik vaak lang niet alle uren die ik ergens aan besteed in rekening. En als een organisatie geen of weinig geld heeft, houd ik daar rekening mee. Dat is zakelijk gezien niet echt goed, maar laat wel zien dat ik niet alles alleen voor geld doe.

Dus voor de mensen die kletsen: als je niet weet waar je over praat, ben dan stil!

 

Amina Sebbar, februari 2015