Buro Prinor

Presentatie, Informatie, Organisatie

Balans


Balans

Balans in je leven gaat over de balans tussen ontspannen en inspannen. Werk, studie en andere bezigheden moeten afgewisseld worden door ontspanning en rust. Daarbij is ook een gebalanceerde voeding nodig om gezond te blijven. Financiële boekhoudkundige balans gaat over inkomsten en uitgaven en houdt dus je bezit in balans. Ook in de opvoeding is balans belangrijk. Met aan de ene kant sturing en regels en grenzen. En aan de andere kant de ontwikkeling van een autonoom persoon.

Balans in je geloof gaat over een gelijke verdeling van bezig zijn met dunya en al aghira, het aardse leven en het leven in het hiernamaals. Een uitspraak van de profeet Mohammed (vzmh) is: “Werk voor dit leven alsof je eeuwig zult leven, werk voor het leven hierna alsof je morgen dood zult gaan.”

En Allah houdt niet van overdrijven. Zo staat in soera an-Nisa “O mensen van het Boek! Overdrijft niet in jullie godsdienst en zeg niets anders over Allah dan de waarheid.” (vers 171).

Met dit in gedachte verdeel je dus je dag tussen de aanbieding van Allah en je inzetten voor de balans in je leven. Daartoe horen dan werk, studie en andere bezigheden, maar ook rust en ontspanning. En jezelf ontspannen betekent leuke dingen doen. Dingen waar je blij van wordt, zoals gezellig samen zijn met familie of vrienden en vriendinnen of genieten van de natuur. Het grappige is dat veel van deze dingen ook weer een vorm van aanbidding zijn. Dus zo staan de beide balansen met elkaar in verbinding.

Uiteindelijk zal Allah de balans opmaken van ons leven. Op de grote Weegschaal komen dan aan de ene kant de dingen die iets minder goed gingen of waren. Aan de andere kant komen alle daden van aanbidding. Natuurlijk zou het mooi zijn als de goede kant dan flink doorslaat naar beneden, maar niemand is perfect en dus zou het al heel mooi zijn als we die Weegschaal in balans kunnen krijgen.

Amina Sebbar, oktober 2015

Geschreven voor het Al Nisa Magazine, gepubliceerd in de november/december editie